În urma lansării pe magazinul online a noii categorii de produse, respectiv tapetul decorativ pentru interior, am primit câteva întrebări pe email de la cititorii noștri care erau interesați de procedeele care trebuie urmate pentru montarea acestuia. Vom răspunde în cele ce urmează la întrebarea „Cum se montează tapetul decorativ?

Cum se monteaza tapetul decorativ intr-o incapere?

Pasul I – Pregătirea suportului de aplicare

O bună aplicare a tapetului este în strânsă legătură cu pregătirea suportului pe care urmează a fi făcută aplicarea. Pentru aceasta, suportul de aplicare trebuie să fie:

 • uscat;
 • aderent;
 • uniform absorbant;
 • curat;
 • neted.

Pentru pereții proaspăt tencuiți puteți verifica dacă peretele este suficient de uscat pentru aplicarea tapetului prin următoarea metodă: se acoperă peretele timp de 10-12 ore pe o suprafață de aproximativ 65×65 cm cu folie lipită cu bandă adezivă. Dacă la sfârșitul testului peretele nu este umed în spatele foliei, înseamnă că acesta este suficient de uscat pentru aplicarea tapetului.

În cazul în care aplicați pe glet nou sau pe gips-carton, vă recomandăm să aplicați mai întâi un strat de amorsă diluată din adeziv de tapet sau o amorsă acrilică.

Pasul II – Pregătirea tapetului și aplicarea

Incapere cu tapet aplicatVerificați ca toate rolele destinate aceleiași încăperi să aparțină aceluiași lot de fabricație (exemplu 11A). În acest fel se va evita situația neplăcută când nuanțele nu corespund iar „imaginea” de final este neomogenă.

Citiți cu atenție instrucțiunile prezente pe etichetă și asigurați-vă că ați verificat pierderea estimată de producător și repetitivitatea modelului pentru o îmbinare corectă.

Totodată, asigurați-vă că adezivul folosit este potrivit pentru tipul de tapet pe care doriți să-l aplicați.

Pentru aplicarea propriu-zisă, este bine să aveți la îndemână:

 • masă de tapetat (o suprafață mare și curată);
 • scară;
 • perie (bidinea) / pensulă / trafalet;
 • cutter / foarfecă;
 • metru;
 • creion.

Croiți fâşiile de tapet având grijă de continuitatea modelului, numerotați-le pe dos cu creionul (nu folosiţi pixul), apoi udaţi tapetul pe dos cu apă curată. După aproximativ 5 minute, aplicaţi adeziv pe dosul tapetului sau pe peretele amorsat și lipiţi fâşia urmărind verticala sau fâşia lipită anterior.

Presaţi cu o rolă de cauciuc sau cu o perie, având grijă să nu rămână bule de aer sub tapet, după care ştergeţi imediat surplusul de adeziv de la îmbinări. Nu frecaţi tare îmbinările! Atunci când este ud, tapetul este mai sensibil şi poate fi deteriorat mai uşor.

Alte recomandări

Tapet aplicat in bucatarieSe recomandă aplicarea tapetului 15-20 cm în spatele caloriferului.

În momentul în care se ajunge cu tapetarea la prize și întrerupătoare electrice este necesară întreruperea curentului și demontarea aparatajelor. Urmează aplicarea fâșiei de tapet și tăierea în formă de cruce în dreptul dozelor. După uscarea adezivului se trece la decuparea tapetului în jurul dozelor și remontarea aparatajelor.

Pentru ca tapetul să poată fi aplicat pe tavan este nevoie ca o a doua persoană să-l țină sus cu ajutorul unei perii sau a unui băț.

Bordurile se aplică în mod normal peste fâșiile de tapet. Acest lucru se face prin marcarea locului bordurii și folosirea unui adeziv special. Numai în cazul tapetelor cu structuri proeminente se aplică direct pe perete.

La colțul încăperii marginea tapetului trebuie să treacă 2 cm pe peretele următor. Fâșia următoare se aplică în continuarea celor 2 cm.

 _ _ _

Pentru întrebări suplimentare ne puteți găsi pe pagina de Facebook SN Deco sau la adresa de email contact {@} sndeco {.} ro.

Pentru a consulta oferta noastră de tapet decorativ și de adeziv pentru tapet, dați click pe butonul de mai jos:

Tapet decorativ pentru interior