Gândindu-ne că mulți dintre cei care urmăresc blogul și activitatea SN Deco sunt interesați și de acest aspect, am decis să scriem un articol care să prezinte câteva sfaturi elementare în ceea ce privește măsurarea spațiului unde urmează a fi instalată o perdea sau o draperie. E important ca la achiziție să se facă alegerea corectă.

perdea montata pe galerie.

Astfel, pentru o măsurare corectă trebuie respectați următorii pași:

* Pentru sisteme de perdele și draperii pe GALERII:

 1. Se stabilește lungimea galeriei. Vă recomandăm o lungime cu 15-20 cm mai mare (de o parte și cealaltă a ferestrei) decât lățimea glafului ferestrei (sau a ferestrei + a ușii).
 2. Se măsoară distanța dintre galerie și tavan.
 3. Se măsoară distanța dintre galerie și fereastră.
 4. Se măsoară distanța dintre marginea superioară a ferestrei și marginea inferioară a glafului (daca doriți perdeaua până la nivelul glafului).
 5. Se măsoară distanța dintre marginea superioară a ferestrei și marginea superioară a caloriferului (dacă doriți perdeaua până la nivelul caloriferului).
 6. Se măsoară distanța dintre marginea inferioară a galeriei până la pardoseală (dacă doriți perdele lungi).

* Pentru sisteme de perdele și draperii pe ȘINE BM

O variantă practică și, în același timp, elegantă de așezare a perdelelor și draperiilor este șina BM, care de cele mai multe ori este mascată de perdea sau draperie, eventual de mască.

 1. Se stabilește lungimea șinei BM. Vă recomandăm o lungime cu 15-20 cm mai mare (de o parte și cealaltă a ferestrei) decât lățimea glafului ferestrei (sau a ferestrei + a ușii).
 2. Se măsoară distanța dintre tavan și glaf (dacă doriți perdeaua până la glaf).
 3. Se măsoară distanța dintre tavan și marginea superioară a caloriferului (dacă doriți perdeaua până la nivelul caloriferului).
 4. Se măsoară înălțimea camerei (din tavan până la pardoseală).
 5. Se măsoară lățimea glafului (numai partea ce depășește grosimea peretelui).
 6. Se măsoară lățimea caloriferului.

perdea montata pe sina de tavan

Recomandări:

Pentru o perdea simplă: șina BM1 din PVC.  Această şină poate fi mascată de un volănaş al perdelei, care s-o acopere până la tavan sau cu o mască din PVC.

Pentru perdea cu draperii: o şină BM2 din PVC. Această şină poate fi mascată de un volănaş al draperiei, care s-o acopere până la tavan sau cu o mască din PVC.

* Pentru măsurarea perdelelor

Dimensiunile perdelelor se stabilesc în funcţie de dimensiunile galeriilor sau şinelor. Perdelele  nu trebuie să atingă nici pardoseala, nici glaful sau caloriferul, pentru a evita uzura acestora prin frecare, în afara cazurilor când se doreşte un model „căzut” pe pardoseală.

Pentru alegerea tipului de rejansă, avem nevoie, în primul rând, să ştim cât de bogată doriţi perdeaua (factor de multiplicare 2, 2,5 sau 3) şi pentru care anume model de încreţitură optaţi.

* Pentru măsurarea draperiilor

Dimensiunile pentru draperii se stabilesc tot în funcţie de dimensiunile galeriilor sau şinelor.

Trebuie să ştiţi că, în general, aceste materiale sunt folosite ca decor (câte o fâşie de material pe stânga şi pe dreapta, neunindu-se la mijloc). În ţările occidentale majoritatea materialelor pentru decor-draperii sunt fabricate la lăţimea de 1,30m-1,50m (pentru a orna o fereastră lăţimea însumată nu ar trebui să depăşească 1,30m-1,50m).

Dacă doriţi să aveţi un decor- draperie mai lat de 1,30m-1,50m, fără cusătură, va trebui să vă alegeţi un material de 2,80m – 3m lăţime.

Se înmulţeşte lăţimea şinei sau galeriei cu doi (coeficientul de încreţire obişnuit al rejansei)

Se împarte rezultatul la lăţimea materialului, obţinând numărul fâşiilor de material de decor-draperie.  De obicei nu se obţine un număr întreg, acesta trebuie rotunjit.

Se înmulţeşte numărul de fâşii cu înălţimea camerei, adăugând câte 20cm la fiecare fâşie, obţinând necesarul de material.

Se înmulţeşte cu doi lăţimea galeriei sau şinei, obţinând necesarul de material

Pentru a putea executa draperia este nevoie să alegem tipul de rejansă, care ne va da forma de încreţitură.  Vă recomandăm o rejansă care are raportul de încreţire 2.